NŐI FELNŐTT VÁLOGATOTT
STATISZTIKA
Újabb győzelem, újabb pontok
2017.10.01. Női `A` válogatott

Stabil védekezésével izgalommentesen győzött Fehéroroszországban a magyar női válogatott Európa-bajnoki selejtezőn.

Női Eb-selejtező, 7. csoport, 2. forduló:
FEHÉROROSZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 18-25 (8-12)
Minszk, játékvezetők: Opava, Valek (csehek).
FEHÉROROSZORSZÁG: Kumpel, Burduk (kapusok), Artsiukovich 4, Dronova, Hutava, Iljina, Jemeljaneka, Kanaval 1 (1), Kotsina 1, Mazgo, Nestsiaruk 1, Rudovszkaja, Samanuszkaja 1, Szilitszkaja, Tryzno, Vaszileuszkaja 10 (4). Szövetségi kapitány: Tomaz Cater.
MAGYARORSZÁG: Bíró, Janurik (kapusok), Bódi 3, Görbicz 6 (4), Háfra, Hársfalvi, Kisfaludy 2, Klivinyi 4, Kovács A. 2, Kovacsics 1, Lukács, Mayer 1, Schatzl 2, Szekeres, Szöllősi-Zácsik 4, Tomori. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen.
Kiállítások: 2, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 7/5, ill. 5/4.

Kim Rasmussen: - A mérkőzés elején a védekezésünk nem volt megfelelő, de végül megfelelő koncentrációval feljavultunk, és végül a jó kapusteljesítménynek is köszönhetően kontrolláltuk a találkozót. Támadásban megzavart minket Tomori Zsuzsi kiválása, remélem, hamarosan újra játszhat. A két pont megszerzésének örülünk, dolgozunk tovább.

A kapuban Bíró Blankával és nyitott védekezéssel kezdte a magyar csapat a mérkőzést Minszkben. Schatzl szerezte az első gólt, de két fehérorosz gól következett Arstiukovich révén. Tomori Zsuzsanna pedig egy ütközést követően ápolásra szorult, így Kovács Annának kellett pályára jönnie. A győriek átlövőjének a térdével akadt problémája, további vizsgálatok szükségesek Magyarországon. Nem kezdett jól a magyar csapat, így a 10. perc végén Kim Rasmussen 4-2-es hazai vezetésnél időt kért. Jól kezdett Kumpel a fehérorosz kapuban, de Bíró is több védéssel rajtolt, így egyenlítettünk. Támadásban több variációt is kipróbált a magyar csapat, a védelmünk pedig a nyitottról a hatos falra való átállással megerősödött, így 10-8-ra mára mieink vezettek, majd elöl több egyéni akcióból is magyar gól született, így 12-8-as magyar vezetéssel zárult az első félidő.

Szünet után Görbicz büntetőjével tovább növeltük az előnyt, és 5-6 gólon stabilizálódott a magyar előny, az ellenféltől kizárólag az egykori békéscsabai Vaszileuszkaja tudott eredményes lenni a 2. félidőben, egészen a 43. percig. A hajrában Janurik Kinga is lehetőséget kapott, és rögtön egy hárított hétméteressel mutatkozott be 21-14-es magyar vezetésnél, az utolsó percekre pedig nem maradt kérdés, végül hét gólos győzelemmel folytatta az Eb-selejtezőket a magyar válogatott.

A csoport másik mérkőzésén:
Koszovó-Hollandia 12-40 (4-19)

A csoport állása: 1. Hollandia 4 p (73-33), 2. Magyarország 4 p (62-30), 3. Fehéroroszország 0 p (39-58), 4. Koszovó 0 p (24-77)
A csoport első két helyezettje jut ki a franciaországi Európa-bajnokságra, amelyet 2018 decemberében rendeznek.

A magyar válogatott további Eb-selejtezői:
2018. március 21. vagy 22.: Magyarország-Hollandia
2018. március 24. vagy 25.: Hollandia-Magyarország
2018. május 31. vagy június 1.: Koszovó-Magyarország
2018. június 2. vagy 3.: Magyarország-Fehéroroszország

A mérkőzés előtt: A mieink nagy arányú, könnyed győzelemmel kezdték az Eb-selejtezősorozatot szerdán Koszovó ellen (37-12), míg a fehéroroszok tizenkét góllal kikaptak Hollandiában, így ha nem is az utolsó esélyükről beszélhetünk a vasárnapi mérkőzés kapcsán, ám az biztos, hogy magyar győzelem esetén Kim Rasmussen csapata nagy lépést tesz Franciaország felé, míg a kelet-európai ország csapata nagyon eltávolodik a kontinensbajnoki részvételtől, igaz, a magyar válogatottnak nem is lehet más célja, mint a győzelem.

A két csapat játékosállományát tekintve a magyar keretből Szöllősi-Zácsik Szandrát és Mayer Szabinát kivéve valamennyi kézilabdázó európai kupaszereplő csapatban játszik hétről-hétre (kilencen a Bajnokok Ligájában kezdik meg a mérkőzéseket a jövő hétvégén), míg a fehéroroszok nem rendelkeznek BL-ben játszó sportolóval (a bajnok Gomel kiesett a selejtezőben), az EHF-kupában pedig tizenegy játékosuk érdekelt. A BNTU Minszk a sorozat első fordulójából nagy bravúrral jutott tovább, miután egy góllal nyerni tudott a Dukla Praha vendégeként, hazai pályán pedig döntetlent harcolt ki.

- A Koszovó elleni játékkal és hozzáállással elégedett voltam, ugyanezt a hatvan percen át tartó koncentrációt szeretnénk mutatni vasárnap Minszkben is. Nem szabad alábecsülnünk a fehéroroszokat, különben bajba kerülünk. Ellenfelünk sokat fejlődött az elmúlt egy évben, fizikailag nagyon erős, a beálló poszt körüli védekezést is meg kell oldanunk, ezért végig jól kell teljesítenünk, hogy megszerezzük az újabb két pontot – mondta el Kim Rasmussen szövetségi kapitány, aki mindössze egyet változtatott a szerdán látott kerethez képest az utazó csapatban: Kiss Éva helyett Bíró Blanka került a keretbe.

A magyar válogatott eddig története során ötször találkozott Fehéroroszországgal, és mindannyiszor győzött: egy alkalommal barátságos mérkőzésen (1994-ben Győrött 33-18-ra), kétszer Eb-csoportmérkőzésen (2002-ben Aarhusban 34-23-ra és 2004-ben Győrött 32-22-re), két alkalommal pedig Eb-selejtezőn (2011-ben Mogiljevben 28-25-re, majd 2012-ben Pálinger Katalin búcsúmérkőzésén Dabason 28-21-re). Reméljük, a hatodik sikerre is már csak vasárnap délután három óráig kell várnunk.

A fehérorosz válogatott kerete:
Kapusok: Lillija BURDUK (Arkatron Minszk), Valiantsina KUMPEL (HC Gomel)
Jobbszélsők: Jana JEMELJANEKA (Asztrahány, orosz), Tatsjana RUDOVSZKAJA (BNTU BelAZ Minszk),
Natalija VASZILEUSZKAJA (Valcea, román)
Irányítók, átlövők: Lillija ARTSIUKOVICH (BNTU BelAZ Minszk), Dzijana ILJINA (Dunarea Braila, román), Marija KANAVAL (BNTU BelAZ Minszk), Anastasija MAZGO (BNTU BelAZ Minszk), Valiantsina NESTSIARUK (SPR Lublin, lengyel), Katsiarina SZILITSZKAJA (Molde, norvég)
Beállók: Valerija HUTAVA (BNTU BelAZ Minszk), Viktorija SAMANUSZKAJA (HC Gomel), Irina TRYZNO (Molde, norvég)
Balszésők: Irina DRONOVA (HC Gomel), Natalija KOTSINA (Kastamonu Belediyesi, török)

Szövetségi kapitány: Tomaz CATER

A magyar női válogatott kerete:
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók, átlövők: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLIVINYI Kinga (Érd), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)