NŐI JUNIOR VÁLOGATOTT
STATISZTIKA
Lakatos Rita újra mosolyoghat
2018.09.13. Női junior válogatott

Junior világbajnok, fiatal és tehetséges, most pedig azon dolgozik Norvégiában, hogy később a magyar bajnokságban meghatározó játékos lehessen. A hazai rendezésű junior világbajnokság fináléja ugyan idő előtt véget ért a magyar csapat kapitánya számára a szájsérülése miatt, de lélekben mindvégig ott volt. Mára már meggyógyult és újra tud mosolyogni. Lakatos Ritával, magyar junior világbajnokkal és a norvég Byasen játékosával beszélgettünk.

- Bátran mosolyogsz most már?
- Igen, most már bátran mosolygok, hál’ istennek dr. Kizman Róbert nagyszerű munkát végzett, és szeretném megköszönni a Magyar Kézilabda Szövetségnek, hogy mindent segítséget megadott ahhoz, hogy újra teljes életet élhessek. Nagyon megijedtem, hogy sosem lesz a régi a mosolyom, ennek ellenére tényleg nem mondaná meg senki, hogy mi történt velem, úgyhogy hihetetlenül hálás vagyok neki.
- Kőkemény sport a kézilabda, de úgy hírlik, hogy te is az vagy. Hogyan viselted a kezeléseket?
- Amikor ilyen dolog történik egy emberrel, főleg a kézilabdában, akkor megijed, hiszen ez nem minden napos ebben a sportágban. Azonban úgy gondolom, hogy nem kell felfújni ezt az egészet nagyon, hiszen, hogyha bokszoló lennék, vagy akár hoki játékos, akkor ez csak egy rutinbaleset lenne. Ez bárkivel megtörténhet, de nem szabad összekeverni például egy komolyabb keresztszalag-sérüléssel. Voltak fájdalmaim, de a mai fogorvostudomány fejlettségének köszönhetően, ez elenyésző volt.
- Mi volt az első dolgod miután megkaptad az „új mosolyod”?
- Én egyébként is egy mosolygós embernek tartom magam, úgyhogy semmi különös dolgot nem csináltam, miután kész lett a mosolyom. Igazából csak elgondolkoztam kicsit azon, hogy milyen kis dolgok is boldogíthatnak minket, például, hogy az ember újra mosolyogni tud, és ezeket a dolgokat általában észre sem vesszük, úgyhogy mondhatni kicsit hálásabb lettem.
- Több mint egy hónapja junior világbajnok vagy. Mennyiben változtatta ez meg a mindennapjaidat? A vb óta milyen visszajelzéseket kapsz?
- Nem gondolom, hogy nagyban megváltozott volna az életünk a vb óta. Nagyon nagy szó junior világbajnoknak lenni, ez egy olyan dolog, ami mindig egy plusz motivációt ad. Nem kell, hogy folyamatosan ott lebegjen a szemünk előtt. Az embernek a karrierje során mindig vannak mélypontjai és van olyan, amikor nagyon fáradt, vagy éppen csak nem megy úgy a játék, ahogy kellene. Ilyenkor mindig ott van, hogy igen, ezt a címet saját erőből, sok munkával nyertük el, és ha ezt meg tudtuk tenni, akkor bármit meg tudunk tenni, ugyanúgy sok munkával és sok akaraterővel. Visszagondolva a világbajnokságra, hihetetlen, hogy mennyi embernek tudtunk örömet szerezni a játékunkkal, ez a sok ember lehet akár egy újabb „cél”, amiért dolgoznunk kell, hogy ne csak saját sikereket érjünk el, hanem egy ország lehessen büszke ránk.
- A sérülésed miatt nem lehettél ott a győzelem pillanatában, és nem örülhettél együtt a csapattal. Azóta sikerült már bepótolni az ünneplést?
- Sajnos nem sikerült bepótolni, azóta kiutaztam Norvégiába, viszont Áder János köztársasági elnök úr még júliusban fogadott minket, ami örök emlék marad. Ez a meghívás tökéletes példa arra, hogy az ember mindig csak megy, dolgozik, amikor viszont egy kicsit megáll, és csak visszanéz, hogy mennyi mindent el lehet érni, az további pluszokat ad, és aztán megy és dolgozik tovább. Nagyon hálás vagyok, hogy meghívást kaptunk, és részt vehettünk az elnök úr által adott vacsorán.
- Csodálatosan zártátok az utánpótlás-korszakot, most pedig új kihívások várnak téged Norvégiában. Mik az első benyomások az új otthonodban?
- Ezt a korszakot lezártuk. Édesanyám hangsúlyozza mindig, hogy nem szabad a múltban élni, úgyhogy most ezzel már nem törődünk. Az új kihívások személy szerint nálam keményebbek, mivel új klubhoz és teljesen más országba, kultúrába csöppentem. Az ember próbál alkalmazkodni, ha egy új közösségbe kerül, ami valljuk be nem egyszerű, tehát bármilyen motiváltan is vág bele az ember egy ilyen lehetőségbe, nem lesz könnyű feladata. Azt gondolom, hogy amit én tudok, azzal segítségére lehetek a csapatnak, és a csapat is sokat tud nyújtani nekem, de a különbség most az, hogy nem csupán egy csapatba kell beleilleszkedni, hanem egy más országba, egy más kultúrába, egy más nyelvbe. Még mindig azt gondolom, hogy nagyon jó döntés volt kiköltöznöm Norvégiába ilyen fiatalon. Ha hasonlatot keresnék, akkor ez most olyan, mint amikor a meleg ágyunkból egy jó hideg, jeges vödör vízzel kiöntenének. Itt tényleg rájön az ember, hogy milyen az, amikor még csak tizenkilenc éves és egyedül van, nincs itt a barát, az élettárs, a család. Itt tényleg megismerjük, hogy kik vagyunk valójában. Ennyi idő alatt már olyan dolgokat tudtam meg magamról, amiket nem gondoltam volna. Otthon azt gondoltam, hogy zárkózottabb egyéniség vagyok, aki szeret egyedül lenni, de itt rájöttem, hogy igenis igénylem a társasági életet. Nagyon motivált vagyok, hihetetlenül fiatal csapat vagyunk, de nagyon elszántak is, én még sohasem találkoztam ilyen becsületes, ilyen edzeni akaró társasággal, mint amilyenben most itt vagyok.
- Mit vársz el saját magadtól a Byasenben?
- Nagyon szeretnék felgyorsulni. A sérülésem óta érzem magamon, hogy lelassultam, így most ezt szeretném korrigálni. Azért fogok dolgozni, hogy minél dinamikusabb legyek, minél jobban felgyorsuljak és emellett pedig pótolni szeretném azokat a hiányosságaimat, amikre eddig nem jutott lehetőségem, gondolok itt nagyon sok technikai elemre, vagy lövésre és ezen kívül pedig szeretném fejleszteni a kondimat. Utána nagyon jó erőnlétű játékosként szeretnék visszatérni a magyar bajnokságba, mert úgy gondolom, hogy a magyar bajnokság még mindig a legjobb és legerősebb. Egy fiatal játékosnak nagyon sokat ad az, ha rendszeres játéklehetőséget kap. Remélem, hogy ha azokat a dolgokat, amiket mindig is a hiányosságomnak éreztem, itt Norvégiában fel tudom építeni, akkor utána úgy térhetek vissza a magyar bajnokságba, hogy tényleg meghatározó ember lehetek.

FÉRFI FELNŐTT VÁLOGATOTT
NŐI FELNŐTT VÁLOGATOTT